Lunch dla pracowników – gdzie warto zamówić?
Pomysłów na atrakcyjne benefity dla pracowników jest mnóstwo. Jednym z ciekawszych jest włączenie pakietu na lunch. Dlaczego ta opcja jest świetnym rozwiązaniem? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej.
Danie główne – jako benefit dla pracowników?
Jest wiele możliwości, które dają szanse na świadczenia dla pracowników. Dużo zależy od tego, jak duża jest dana firma, gdzie się mieści oraz jaki posiada budżet. Niektóre firmy są w stanie otworzyć stołówkę, a inne decydują się na zamawiane lunche. Na stołówkę pozwolić mogą sobie jedynie większe przedsiębiorstwa. Poza tym coraz częściej nawet spore firmy rezygnują ze stołówek. Jest to obowiązek oraz konieczność zatrudnienia dodatkowych osób, związanych z obsługą gastronomii.
Można również skorzystać z zamówienia dania głównego. Taka forma daje szansę na wybranie jedzenia w wersji wege bądź wersji mięsnej. Daje to możliwość, by pracownicy mogli zjeść jedzenie, które im odpowiada. Jest to szczególnie ważne z perspektywy osób, które mają nietolerancje pokarmowe, są weganami bądź ze względów zdrowotnych muszą unikać pewnych pokarmów. Taka różnorodność mogłaby być niemożliwa, jeśli w przedsiębiorstwie funkcjonowałaby stołówka.
Inną opcją są bony dla pracowników, jeżeli w pobliżu znajdują się lokale gastronomiczne. Wtedy na posiłek pracownicy będą mieć zniżkę. Ta opcja dobrze sprawdza się dla osób pracujących w biurach i jest coraz częściej praktykowana.
Lunche – jakie mają korzyści dla pracowników?
Lunch zapewniony w formie karty przez firmę ma dużo zalet, jednym z nich jest dostępność ulubionych potraw oraz duża roczna oszczędność. Pracownicy codziennie mogą mieć dostęp do smacznych posiłków, na jakie mają ochotę. Pyszne jedzenie sprawi, że będą mieć większe chęci do pracy. Lunche mają to do siebie, że dają swobodę wyboru, pracownicy mogą zjeść je gdziekolwiek chcą. Poza tym można liczyć na codzienną oszczędność dzięki rabatom oraz promocjom.
Dodatkowo dostają oni mapę punktów gastronomicznych oraz handlowych, dzięki którym można w prosty sposób sprawdzić, gdzie można zjeść.
Lunch – korzyści dla pracodawców?
Karta żywieniowa na lunch to praktyczny benefit. Może on stanowić uzupełnienie wynagrodzenia dla pracowników. Taki lunch można również potraktować jako wzrost efektywności czy motywacji, dzięki zapewnianiu dodatkowego czasu na regenerację. Pracodawca, który oferuje pracę z benefitami zdecydowanie wyróżnia się na rynku, jest to także realna odpowiedź na potrzeby pracowników, poprzez dofinansowanie na posiłki. Więcej informacji można znaleźć na stronie https://www.sodexo.pl/pracodawca/lunch/.
Comments are closed.