Czy kucharze powinni korzystać z rękawiczek?
Rękawiczki są obowiązkowym elementem garderoby w wielu placówkach, zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych. Takie restrykcje nie obowiązują jednak w restauracjach czy kawiarniach. Czy praca bez rękawiczek jest higieniczna? Jak ochrona dłoni kucharza może wpłynąć na jakość potraw. Sprawdź, czy warto korzystać z dodatkowego zabezpieczenia i dowiedz się, czy używanie rękawiczek w kuchni ma sens.
Co daje używanie rękawiczek w restauracjach i kawiarniach?
Kucharze praktycznie bez przerwy mają kontakt z różnymi produktami spożywczymi. Muszą często myć ręce i uważać na to, czego dotykają. Innym sposobem na zapewnienie bezpieczeństwa gościom jest używanie rękawiczek. Niektórzy szefowie kuchni nie lubią ich stosować i wolą pracować z gołymi rękami, ponieważ nie chcą ograniczać sobie wyczucia i możliwości kontroli potraw. Dokładne i szybkie przygotowywanie dań czasami wymaga odsłonięcia palców i użycia gołych dłoni. W pewnych sytuacjach noszenie rękawiczek ma jednak niepodważalny sens.
Kiedy powinno się korzystać z rękawiczek kuchennych?
Podczas wykonywania niektórych czynności ochrona dłoni jest niezwykle przydatna. Priorytetem każdej restauracji jest serwowanie smacznych dań, przygotowanych w higienicznych warunkach. Aby zapewnić bezpieczeństwo klientów i komfort kucharza, noszenie rękawiczek powinno być obowiązkowe podczas:
- korzystania z różnych sprzętów i środków chemicznych,
- przygotowywania potraw dla osób z alergiami i nietolerancjami,
- przetwarzania żywności o intensywnej barwie lub mocnym zapachu.
Z czego wykonane są rękawiczki ochronne?
Jednorazowe rękawiczki ochronne przeznaczone do pracy w kuchni mogą być wykonane z różnych materiałów. Z tego powodu bardzo często cechują się one innymi właściwościami. Niezmiernie ważne jest więc, aby wybrać wersję najlepiej dostosowaną do warunków panujących w danym lokalu. Do najczęściej stosowanych rękawiczek zalicza się m.in.:
- rękawice lateksowe,
- rękawice winylowe,
- rękawice nitrylowe.
W ofercie firmy TEDMAR znaleźć można różnego typu rękawiczki wykonane z najwyższej jakości materiałów. Dostępne są bezlateksowe, bezpudrowe i antypoślizgowe modele, które świetnie sprawdzają się podczas pracy w kuchni.
Czy lepiej pracować w rękawiczkach, czy bez?
Odzież kucharska ma zapewniać czystość i bezpieczeństwo w miejscu pracy. Dotyczy to także ochrony dłoni. Praca w rękawiczkach wymaga przestrzegania pewnych zasad. Niektórzy kucharze zbyt długo wykorzystują jedną parę, co jest bardzo niehigieniczne. Tylko regularna wymiana może zapewnić bezpieczeństwo żywności, a co za tym idzie, klientów.
Przygotowywanie potraw bez ochrony na dłoniach również musi odbywać się w określonych warunkach. Częste mycie rąk sprawia, że noszenie rękawiczek w kuchni nie jest konieczne. Zachowanie odpowiedniej higieny gwarantuje, że bakterie nie będą przenoszone z rąk do potraw.
Czy rękawiczki zwiększają poczucie bezpieczeństwa klientów?
Wiele restauracji, a także innych placówek sprzedających żywność, decyduje się na używanie rękawiczek, aby zwiększyć poczucie bezpieczeństwa gości. Klienci mogą być zaniepokojeni, jeśli szef kuchni przez cały dzień przygotowuje dania gołymi rękami. Jednorazowe rękawiczki odbierane są jako potwierdzenie wysokiego poziomu higieny. Należy jednak pamiętać, że ochrona rąk to nie wszystko. Tylko kompleksowe dbanie o standard lokalu może zatrzymać klientów na dłużej.
Comments are closed.