Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Cze 18, 2020 in Nie sam biznes... |

2+1, czyli przepisy na banany i risotto

2+1, czyli przepisy na banany i risotto

Sprawdzone przepisy kulinarne na…

BANANY

Potas jest dominującym składnikiem mineralnym w bananach. Oprócz niego w tych owocach znajdują się jeszcze wapń, fosfor czy magnez. Organizm szybko przyswaja zawarte w bananie właściwości, co sprawia, że jest to dobre źródło energii po wysiłku.

PRZEPIS NR 1 – GRZANKI Z BANANEM (4 porcje)

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • miód
  • bagietka
  • cynamon, olej

Na początku musimy rozgrzać piekarnik na 180 stopni. W misce mieszamy jajka z mlekiem, cynamonem oraz miodem. Bagietkę kroimy w nie za cienkie ukośne plastry. Następnie na wysmarowanej olejem i rozgrzanej patelni kładziemy zanurzone wcześniej w naszej mieszaninie kromki. Smażymy je przez około 2 minuty z każdej strony, aby się zarumieniły. Dalej dzielimy banany na plastry i umieszczamy je na każdej przysmażonej kromce. Kawałki bananów możemy posypać cynamonem wymieszanym z cukrem, żeby nadać naszym grzankom połysku. W ostatnim etapie wkładamy je do piekarnika na jakieś 10-15 minut.

PRZEPIS NR 2 – BANANY W CZEKOLADZIE Z GRILLA (4 porcje)

  • 4 banany
  • nutella lub gorzka czekolada

Jest to idealny i prosty deser po grillowanej kiełbasce lub innych pysznościach. Na kawałku foli aluminiowej umieszczamy obranego ze skórki banana. Możemy na nim położyć kilka łyżeczek nutetlli lub pokruszone kawałki gorzkiej czekolady. Całość zawijamy w folię i kładziemy na rozgrzanym grillu. Jedną stronę należy piec dwie minuty.

RISOTTO

Jest jednym z wielu dań jakie zawdzięczamy kuchni włoskiej. Początki tej potrawy wywodzą się z różnych legend sięgających nawet XVI wieku. Jedna z nich głosi, że w 1574 roku człowiek o przezwisku Szafran miał namówić mediolańskiego kucharza do dodania właśnie szafranu do jedzenia (obecnie najdroższej przyprawy świata), dzięki temu ugotowany ryż nabrał złocistego koloru i wyrazistego smaku. Ta opowieść ma być źródłem najpopularniejszej odmiany risotto – alla milanese.

PRZEPIS NR 1 – MILANESE (4 porcje)

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 50 gramów masła
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 300 gramów ryżu
  • sól, pieprz, pietruszka, starty ser

Wywar należy podgrzać, a w innym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Następnie trzeba dodać ryż oraz masło do zeszklonej cebuli i smażyć na małym ogniu. Po chwili wlewamy chochlę gorącego wywaru jednocześnie mieszając ryż. Powtarzamy tę czynność aż do napęcznienia głównego składnika. Na koniec doprawiamy danie i posypujemy pokrojoną pietruszką i startym serem.